DIŞ POLİTİKA

Protestoların Gölgesinde Nükleer Anlaşma’nın Geleceği
İran’a uygulanan yaptırımlar ülkeyi ciddi bir dar boğaza sürüklemiştir. Son eylemler de göstermektedir ki İran halkının ekonomik krize daha fazla dayanacak gücü ve sabrı kalmamıştır.

Tarihsel ve Güncel Boyutlarıyla Hazara Toplumu
Hazaralar 2001’deki Taliban rejiminin çöküşünden bu yana sosyal, siyasi, ekonomik ve kültürel açıdan önemli değişimler geçirmiştir.
-
İran’ın Nükleer Anlaşma’dan Çekilme Sürecinde Dördüncü Aşama
İran gelinen noktada anlaşma çerçevesinde belirlenmiş olan %3,67 uranyum zenginleştirme sınırını ihlal ederek %4,5 seviyesinde uranyum zenginleştirmektedir.
-
Fırat’ın Doğusunda Stratejik Hesaplar
Türkiye’nin Suriye krizinin başlıca aktörlerinden ABD ve ardından da Rusya ile vardığı mutabakatlar, sınır güvenliğine yönelik tehditlerin bertaraf edilmesi açısından çok önemli bir kazanım.
-
Lübnan ve Irak Protestoları Nasıl Okunmalı?
Protestoların sebebi olan yolsuzluk, kayırmacılık, ekonomik darboğaz, işsizlik ve dış müdahale gibi sorunlar temelde iki ülkenin de siyasal sisteminin yapısal karakteristiğinden kaynaklanmaktadır.
-
İran-Suudi Arabistan Geriliminde Pakistan’ın Arabulucu Rolü
Pakistan’ın diplomatik çabaları, Başbakan İmran Khan’ın, New York’taki Birleşmiş Milletler Genel Kurul Toplantısı’na yolculuğu esnasında Suudi Arabistan’a yaptığı kısa ziyaretiyle başladı.
-
Barış Pınarı Harekâtı: Suriye Güç Denklemine Etkisi
Türkiye ile ABD arasında sağlanan mutabakat sonrası başlatılan barış harekâtı, Ankara’nın uzun ve çetin diplomatik çabasının başarısının sonucudur.
-
İran ve Barış Pınarı Harekâtı
Türkiye’nin terör örgütü PKK’nın Suriye kolu YPG ve bileşenlerine karşı başlattığı geniş kapsamlı askerî harekât tüm dünyada olduğu gibi İran’da da yakından izlendi.
-
İran’ın Barış Pınarı Harekâtı’na Yaklaşımı
Tahran, Barış Pınarı Harekâtı gibi bölgede yeni olasılıklar ortaya çıkartabilecek girişimleri, Suriye’deki stratejik çıkarına yönelik bir tehdit olarak değerlendirmektedir.
-
Barış Pınarı Harekâtına Avrupa’dan Tepkiler
Almanya, Polonya, Belçika, Fransa ve İngiltere New York’taki BM Güvenlik Konseyinde konunun komite toplantısında gündeme getirilmesini talep etti ve buradan Türkiye’ye operasyonu durdurma çağrısı yapıldı.