EKONOMİ

Ruhani Hükûmetinin 1398 Bütçe Tasarısında Neler Var?
2017 Aralık ayı itibariyle çalkantılı bir sürece giren İran ekonomisi için bu yıl hem uluslararası düzeyde hem de ülke içinde zor geçmiş ve İran ekonomisi günü kurtarmaya yönelik çabalarla daha sıkıntılı bir sürece doğru evirilmiştir.

İran, Rusya ve Suudi Arabistan Üçgeninde OPEC Kararı
OPEC, üretim kesintisi kararıyla 2019 yılında arz-talep dengesinde ciddi oynamalar ve beklenmedik jeopolitik gelişmeler yaşanmadığı takdirde petrolün varil fiyatını 70 dolar bandında sabitlemeyi hedefliyor.
-
8 Mayıs’tan 5 Kasım’a İran’ın Petrol İhracat Karnesi ve Ülkelerin Pozisyonları
İran’a uygulanacak yaptırımların birinci evresinin yürürlüğe girmesiyle İran’da faaliyet gösteren yabancı yatırımcıların neredeyse hepsi ülkedeki yatırımlarını durdurmuş ya da feshetmiştir.
-
İran'a İkinci Dalga Yaptırımlar ve Muhtemel Etkileri
Bugün itibarıyla devreye giren yaptırımlar ilk faza göre İran ekonomisi bakımından çok daha önemli. İkinci fazda, başta petrol ve doğalgaz olmak üzere enerji ile ilgili tüm ürünlerin ticareti, yaptırım kapsamına alınıyor.
-
Özel Amaçlı Ödeme Sistemi ABD Yaptırımlarının Baskısını Hafifletebilir mi?
AB, İran'ın uluslararası pazarda başta petrol ve petrol ürünlerinin satışı gelmek üzere ticari faaliyetlerini sürdürebilmesi için özel amaçlı bir mekanizmanın ihdas edileceğini duyurdu.
-
Yabancı Sermaye Çıkışı İran Ekonomisini Nasıl Etkiler?
Yaptırımların yürürlüğe gireceği tarihin yaklaşması, İran’da yüksek bütçeli yatırım yapan Avrupalı şirketlerin birbiri ardına faaliyetlerini durdurma kararlarını piyasalara duyurmasıyla sonuçlandı.
-
Ekonomi Eksenli Güç Mücadelesi
Ekonomik sorunların aşılamaz hâle geldiği bir dönemde yönetimin reformist ve muhafazakâr elitler arasında bir siyasi çekişmeye sahne olması İran halkını, ülke dışında yaşanan olaylardan daha fazla etkileyecektir.
-
İran Ekonomisinde Kritik Dönem
İran'da giderek derinleşen yapısal sorunların, genelde palyatif tedbirlerle çözümlenmeye çalışılması, bu sorunlara çözüm üretmediği gibi başka sorunların da oluşmasına zemin hazırlıyor.
-
İran’da Su Krizi ve Yönetim Zafiyeti
İranlı yetkililer, iklim değişikliği, kuraklık, yaptırımlar ve komşu ülkelerin inşa ettiği barajları gerekçe gösterse de bilimsel çalışmalar, İran’daki su krizinin ağırlıklı olarak "kötü su yönetiminden" kaynaklandığına işaret ediyor.
-
Hazar Denizi’nin Jeopolitik ve Jeoekonomik Konumu: Enerji, Taşımacılık, Hukuk ve Çevre Boyutları
Hazar Denizi’nin hukuki statüsü ile ilgili devletler arasındaki başlıca ihtilaf denizin tabanının nasıl bölüneceğidir ve bu konuda İran diğer devletlerden farklı düşünmektedir.