Haftalık Basın Özeti 29 Temmuz - 4 Ağustos 2017

Haftalık Basın Özeti 29 Temmuz - 4 Ağustos 2017
Haftalık Basın Özeti 29 Temmuz - 4 Ağustos 2017 (7-13 Mordad 1396)
Yazı boyutunu buradan ayarlayabilirsiniz

Ahmedinejad’ın Yolsuzluk Dosyası Tamamlandı

İran Sayıştay Savcısı Feyyaz Şücâî verdiği bir röportajda eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın 5'i petrol ve 2'si diğer olmak üzere 7 davadan kesin hükme mahkûm edildiğini açıkladı. Ahmedinejad hükümetinin yaklaşık 12 milyar dolar yolsuzluk yaptığını hatırlatan Şücâî, bunun 3 milyar dolarının Ahmedinejad’ın bizzat kendisi ile ilgili olduğunu belirtti. Ahmedinejad’ın sadece bir dosyadan 1.8 milyar dolar hüküm giydiğini belirten Şücâî, son kararı meclise bildirdiklerini ve konuyla meclisin ilgilenmesi gerektiğini söyledi. Toplam mal varlığı 500 bin dolar civarında olarak bildirilen Ahmedinejad’ın 3 milyar dolarlık yolsuzluğu karşılamaya gücü yetmemektedir.

Devrim Rehberi’nden Hac Açıklaması

Devrim Rehberi Ali Hamenei 30 Temmuz Pazar günü hacı adayları ve hac yetkilileriyle görüşmesinde, haccın Müslümanların Mescid-i Aksa için hep birlikte seslerini yükseltmesi için en iyi yer olduğunu söyledi. 2015 yılında yaşanan hac faciasını unutmayacaklarını dile getiren Hamenei, İran’ın, hacıların -özellikle de İranlı hacıların- güvenliği konusunda ciddi ve kalıcı talepleri olduğunu belirtti ve haccın güvenlik sorumluluğunun Mekke ve Medine’de yetki sahibi olanlarda olduğunu hatırlattı.

Yasama, Yürütme ve Yargı Başkanları Görüştü

Meclis Başkanı Ali Lâricani ve Yargı Başkanı Sadık Lâricani 30 Temmuz Pazar günü Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’yi ziyaret ettiler. İç ve dış politika meselelerin yanı sıra üç erkin başkanları ve bütün silahlı kuvvetler arasındaki birlik ve dayanışmanın ele alındığı toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Ruhani, seçim döneminin kapandığını artık iş birliği ve ittifak faslının başladığını belirtti. Ekonomik alanda üretim ve yatırım konularına da değinen Ruhani, iç ve dış yatırımları teşvik edecek bir paketin üzerinde çalıştıklarını ve bu paketi hayata geçirmede üç erkin birbirlerine yardımcı olabileceğini dile getirdi. Ruhani ayrıca, her üç erkin rejimin koruyucusu olan silahlı kuvvetleri destekleyeceğini vurguladı.

Tümgeneral’den DEAŞ Açıklaması

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakırî, Sistan ve Belucistan eyaletinde bir konferansta yaptığı konuşmada DEAŞ'ın ortaya çıkmasının nedeninin Sünni-Şii vahdetinin göz ardı edilmesi olduğunu söyledi. Emperyalist güçlerin Sünnileri, Şiileri öldürmeleri için tahrik ettiğini ancak Musul, Tikrit ve diğer bölgelerde Sünnilerle Şiilerin birlikte öldürüldüğünü belirten Bakırî, daha sonra bu örgütün (DEAŞ) İngilizlerin ve emperyalist güçlerin maşası olduklarının anlaşıldığını ve İslam adı altında faaliyet gösterdiklerini ifade etti.

Besic Teşkilatından Üniversite Atılımı

Devrim Muhafızları bünyesindeki Besic Teşkilatı Başkanı Tuğgeneral Golâm Hüseyin Gaybperver 31 Temmuz Pazartesi günü bir toplantıda üniversitelerdeki Besic üyesi öğretim üyelerinin yol haritasının önemini değerlendirdi. Gaybperver, bu haritanın oluşmasıyla üniversitedeki Besic üyesi hocaların devrimci bakış ve Devrim Rehberinin görüşleri doğrultusunda toplumdaki görevlerini yerine getirmiş olacaklarını söyledi. Gaybperver’in bu açıklamaları Besic Teşkilatının üniversitelerde ‘devrimci’ söylemi egemen kılmak için harekete geçtiğinin sinyallerini vermektedir.

Serbest Bırakılan Bekâî’ye Yeniden Yargı Yolu

Mahmud Ahmedinejad’ın cumhurbaşkanlığı döneminde yürütme işlerinden sorumlu yardımcısı Hamid Rıza Bekâî, yaklaşık 5 milyon dolarlık kefaletle adli kontrol şartıyla 26 Temmuz Çarşamba günü serbest bırakılmıştı. Bekâî, çarşamba günü serbest bırakıldıktan sonra yaptığı açıklamalarda yargının hukuk dışı davrandığını ve cezaevindeki tutukluların insani haklarından mahrum bıraktığı gibi birtakım ithamlarda bulunmuştu. Bekâî, yargının başındakileri kastederek “bu tür yozlaşmış kimselerin iş başına gelmesi için mi devrim yaptık?” ifadesini kullanmıştı. Bekâî’nin bu sözleri kendisine yeniden yargı yolunun açılmasına neden oldu. Bekâî, bu sözleri nedeniyle serbest bırakıldıktan bir gün sonra yeniden mahkemeye çağırıldı.

“Hiçbir Ülkede Eğitim Üssümüz Yok”

Devrim Muhafızları komutanlarından ve İmam Hüseyin Askeri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Ahmed Mihriban 1 Ağustos Salı günü verdiği röportajda son günlerde İsrail basınında çıkan Devrim Muhafızlarının bazı bölge ülkelerinde eğitim üsleri olduğuna ilişkin haberleri yalanladı. Suriye’de bile askeri eğitim üslerinin olmadığını iddia eden Mihriban, oradaki kışlaların sadece danışmanlık yaptığını belirtti. Mihriban ayrıca, Irak’ta Haşd-i Şabi gibi milis güçlerin İranlı askeri eğitimcilerin gözetimi altında eğitim gördüklerini ve görmeye devam edeceklerini kabul etti.

İçişleri Bakanından Kadın Vali Açıklaması

İçişleri Bakanı Abdul Rıza Rahmanî Fazlî 2 Ağustos Çarşamba günü verdiği röportajda toplumun ciddi bir şekilde kadın idareci talebi olduğunu söyledi. “Kadın vali olacak mı?” sorusuna “valilik konumuna getirilebilecek deneyimde kadınlar yok” şeklinde cevap verdi. Valilik konumunun güvenlik, istihbarat, siyaset ve yargı boyutu olduğunu hatırlatan Fazlî, bakanlığının ilk döneminde kadınların kaymakamlık ve vali yardımcılığına getirildiğini hatırlattı. Fazlî, şartları karşılayan bir kadın bulunduğu takdirde vali olarak atayabileceğini söyledi.

İran’da İkinci Ruhani Dönemi

Yüzde 57 oyla ikinci kez cumhurbaşkanı seçilen Hasan Ruhani, Devrim Rehberi Ali Hamenei’nin çalışma ofisinin bulunduğu Beyt-i Rehberî’de 3 Ağustos Perşembe günü düzenlenen törende Hamenei’den mazbatasını aldı. Aralarında eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın da olduğu üst düzey isimlerin katıldığı törende Devrim Rehberliği Ofisi Başkanı Muhammedî Golpâygânî Hamenei’nin mazbata metnini okudu. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani 5 Ağustos Cumartesi günü mecliste yemin ederek ikinci dönemine resmen başlamış olacak.

Hamas Lideri Haniye’den Ruhani’ye Mesaj

Hamas’ın Tahran temsilcisi Halid Kaddumi, 31 Temmuz Pazartesi günü İran Dışişleri Bakanı Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari ile bir araya geldi. Görüşmede Kaddumi, Hamas’ın siyasi büro başkanı İsmail Haniye’nin Cumhurbaşkanı Ruhani’ye yazdığı Mescid-i Aksa’daki gelişmelerle ilgili mektubunu iletti. Görüşmede bölgenin diğer önemli gelişmeleri hakkında da fikir alışverişinde bulunuldu.

İran Dışişleri Bakanı İstanbul’da

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif, 1 Ağustos Salı günü İslam İşbirliği Teşkilatı’nın Filistin-Kudüs konulu toplantısına katılmak için İstanbul’a geldi. Zarif mevkidaşı Mevlüt Çavuşoğlu’yla da bir görüşme gerçekleştirdi. Çavuşoğu, görüşmeye dair sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda güncel konuları değerlendirdiklerini belirtti.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Moskova’da

1 Ağustos Salı günü İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin Cabiri Ensari, Orta Doğu’daki son gelişmeleri ele almak için Rusya’ya gitti. Arap-Afrika ilişkilerinden sorumlu Bakan Yardımcısı Ensari, aynı zamanda İran’ın Astana barış görüşmeleri delegasyon başkanlığını da yürütmektedir. Ensari Moskova’da Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Mihail Bogranod ve Rusya Savunma Bakanı Yardımcısı Aleksandr Fomin’le de bir araya geldi.  Rus mevkidaşı Mihail Bogdanov’la görüşmesinden sonra açıklama yapan Ensari, Suriye’de barış ve istikrarın yeniden sağlanmasının yanı sıra Irak, Libya, Filistin, Yemen konularını detaylı görüştüklerini, Astana sürecinin yanı sıra Cenevre müzakerelerini de ela aldıklarını ve bazı mutabakatlara vardıklarını ifade etti.

Trump, İran, Rusya ve Kuzey Kore’ye Karşı Yaptırım Paketini İmzaladı

02 Ağustos Çarşamba günü ABD Başkanı Donald Trump, Kongre’nin İran, Rusya ve Kuzey Kore’yi kapsayan yaptırım paketini imzaladı. Ayrıca Trump söz konusu yaptırım paketini onayladıktan sonra bir bildiri yayımlayarak bu yasanın Rusya’nın Amerika’nın uygulayacağı yaptırımlara karşılık vermesi veya ABD’nin müttefikleri ile işbirliğini azaltması gibi muhtemel olumsuz sonuçlarından kaygı duyduğunu açıkladı.

İran’ın Füze Denemeleri BMGK’ya Taşındı

Amerika, İngiltere, Almanya ve Fransa geçen hafta İran’ın Simurg füzesini uzaya fırlatmasını eleştirerek, bunun 2231 sayılı kararnameye aykırı olduğunu ifade etmişlerdi. Ayrıca bu devletler füze denemesinin tehdit edici ve kışkırtıcı nitelikte olduğu gerekçesiyle BM Güvenlik Konseyi’ne ortak bir mektup yazdı.

İran, Nükleer Anlaşmadan İlk Ayrılan Ülke Olmayacak

İran Ulusal Güvenlik Yüksek Şura Başkanı Ali Şemhani, 2 Ağustos Salı günü yaptığı açıklamada; ABD’nin tüm sorumluluklarını İran üzerine yıkarak nükleer anlaşmadan çıkmak istediğini, ancak Tahran’ın nükleer anlaşmadan ilk çekilen ülke olmayacağını, Washington’a bu mutluluğu yaşatmayacağını açıkladı. Şemhani, İran’ın nükleer anlaşmaya önceden olduğu gibi bundan sonra da sadık kalacağının altını çizdi.

Suriye Dışişleri Bakanının İran ve Rusya Açıklaması

Suriye Dışişleri Bakanı Velid el-Muallim, İran Parlamentosu Dış İlişkiler Genel Direktörü Hüseyin Amir Abdurrahim’le 4 Ağustos Cuma günü Şam’da gerçekleştirdiği görüşmede, İran’ın Suriye’nin ortağı olduğunu ve ülkesinin zafer kazanmasında İran’ın Rusya’yla birlikte büyük rol oynadığını belirtti.

Doğalgaz ’da Dışa Bağımlılık Azalacak Mı?

İran ürettiğinden fazla doğalgaz tükettiğinden ve çevre ülkelere bu sektörde olan bağımlılığından ötürü Türkmenistan başta olmak üzere doğalgaz aldığı ülkelerle çeşitli sıkıntılar yaşamakta. Ülke tüketiminin yaklaşık yüzde ikisini oluşturan Türkmen gazı ülkenin kuzey bölgelerinde kullanılıyordu. Geçen ocak ayında Türkmenistan’ın İran’ın borçlarından ötürü doğalgazı kesmesinin ardından ülke içinde çözüm yolları aranmaya başlanmıştı. Damğan-Neka şehirleri arasında yapılması planlanan doğalgaz boru hattı ile ülkenin kuzeyinde var olan bu sorunun çözülmesi hedefleniyor. İran basınında artık Türkmen gazına ihtiyaç yok şeklinde haberler yer almasına rağmen yeni başlanacak projenin ne kadar zaman içerisinde tamamlanacağına dair bir açıklama bulunmamakta.

Enflasyon Yükselişte

Ruhani hükümetinin en büyük başarıları arasında ilk sıralarda yer alan tek haneli enflasyon oranları uzun süredir tehlikede. 22 Temmuz’da İran Merkez Bankası tarafından açıklanan verilere göre son bir yıllık enflasyon %10,3. Temmuz ve haziran ayları içinde enflasyon verileri %10,2 ve %9,8 olarak açıklanmıştı. Ancak İran İstatistik Merkezi temmuz ayı enflasyon oranını %7,6 olarak açıkladı. Konuyla ilgili açıklamada bulunana İran İhracat Konfederasyonu başkan yardımcısı da petrol dışı ihracatta son dört ayda meydana gelen düşüşün sebebinin enflasyonun yüksekliğinden kaynaklandığını belirtti. Enflasyonun yüksek seyretmesi halinde İran’ın uluslararası arenada rakiplerine yenik düşeceğine değinen başkan yardımcısı, gidişatın böyle giderse ihracatta düşüşlerin de devam edeceğinin altını çizdi.

İranair’e Kadın CEO

İran’da yeni kurulacak kabinede kadın bakanların olup olmayacağı tartışmaları devam ederken, İran’ın devlet havayolu olan İranair şirketine kuruluşundan bu yana ilk defa bir kadın CEO atandı. Kanada'daki Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü’nde İran'ı temsil etmek üzere görev alan Farzaneh Sharafbafi, İran’da havacılık ve uzay mühendisliği alanında doktorası olan tek kadın. Şirketin bünyesinde daha önceden de çalışan Sharafbafi, İran’da prestijli üniversitelerde havacılık alanında dersler vermiş ve önemli pek çok havacılık projesine de imza atmış bu alandaki nadir kadın mühendislerden biri.

İlam, Dünyanın İntihar Başkenti

İlam Eyalet Valisi Muhammed Reza Morvarid, İran’da intihar olaylarının en çok İlam’da meydana geldiğini ve gençlerdeki ruhsal bozukluğun bunun en büyük sebebi olduğunu açıkladı.

Uzmanlar, İlam Eyaletinde meydana gelen intiharların; yaş, cinsiyet, eğitim düzeyi, medeni durum, iş ve meslek durumu, yaşadığı yer, intiharın yapıldığı mevsim, ay ve gün gibi birçok açıdan değerlendirildiğinde farklı sonuçlarla karşılaşıldığını açıklıyorlar. Yapılan araştırmaya göre bu eyaletin Eyvan ve Derreşehr ilçeleri intihar vakalarının en çok olduğu ilçeler; Dehleran ve Mehran ilçeleri ise İlam’da en az intihar olayının gerçekleştiği yerlerdir.

İlam Azad-ı İslam Üniversitesi Öğretim Üyesi Ali Musanejad, Eyvan ve Abdanan’da daha genç olarak İlam’daki intiharların yaş ortalamasının 25 olduğunu, ön lisans, lisans, yüksek lisans mezunlarının, hatta tıp öğrenimi görmüş olanların sayısının azımsanamayacak boyuta ulaştığını dile getirdi. Ayrıca 2016 yılında Tahran’daki intihar olayları iki kat artış göstermiştir.

Dünya Ermenileri İran’da Hacı Oluyor

İran’ın Batı Azerbaycan Eyaletinde yer alan Kara Kilise (St. Thaddeus Monastery)’de 29.07.2017 Cumartesi günü düzenlenen yıllık 63. dini ziyaret merasiminin üçüncü gününde yapılan törenlere İran Azerbaycan Ermenileri Patriği Çiftçiyan, İran Azerbaycan Ermeniler Kilisesi Komisyon Üyeleri, İran İçişleri Bakanlığı, İran Kültür ve İrşad-ı İslami Bakanlığı yetkilileri, İran’ın Batı Azerbaycan Kültürel Miras Genel Müdürü ve Yardımcısı da katıldılar.

Özelde İran Ermenileri ve genelde dünya Ermenileri için ilk ve önemli kiliselerden sayılan bu Kara Kilise bugünlerde İran Ermenileri ile birlikte Ermenistan, Gürcistan ve Avrupa ülkelerinden gelen 4.000’den fazla Ermeni tarafından ziyaret edilmektedir.  İran Ermenilerinin bu dini ayinine İran Batı Azerbaycan Eyaleti Kültürel Miras, El Sanatları ve Turizm Genel Müdürü Muhammed Hasan Talibyan de iştirak etmiş ve 450 Ermeni kilisesinin ve 150 Aşuri kilisesinin restore edileceği ve belgesellerinin hazırlanacağı sözünü vermiştir.

İran’ın Çaldıran Kaymakamı Kerim Hasanzadeh, 31 Temmuz 2017 günü İran basınında yer alan açıklamasında, temmuz ayının son haftasından itibaren İran’dan ve diğer ülkelerden 4000 Ermeni’nin katıldığı yıllık dini merasim için hazırlıkların 20 gün öncesinden başlandığını ve katılımcılar için kolaylaştırıcı her türlü önlemin alındığı dile getirilmektedir.

Hıristiyan dünyasının ilk kilisesi olduğuna inanılan Kara Kilise veya Aziz Thaddeus Manastırı, İran'ın Batı Azerbaycan Eyaleti'nde, Maku kentine yaklaşık 20 km mesafede Çaldıran ilçesinde bulunan bir Ermeni antik manastırıdır. İran Çaldıran’ı Türkiye sınırları içinde de kalan Çaldıran Ovası'nın güneydoğusunda İran topraklarında yer alır ve toplam nüfusu 44.572'dir.

İran Orta Asya’ya Yeni Din İhraç Ediyor

İran’ın Bişkek Kültür Ataşeliğinin çalışmalarıyla İran İslam Mezhepleri Yakınlaştırma Üniversitesi ile Kırgızistan Bişkek Arabaev Devlet Üniversitesi arasında iş birliği anlaşması imzalandı. İmza törenine İran’ın Bişkek Kültür Ataşesi ve iki üniversitenin yöneticileri katıldı.

Kırgızistan Bişkek Arabaev Devlet Üniversitesi 74 yıl önce kurulmuş, 14 Fakültesi ve doktora, yüksek lisans ve lisans seviyesinde yaklaşık 10.000 öğrencisi bulunmaktadır.

İran İslam Mezhepleri Yakınlaştırma Üniversitesi ise 25 yıl önce kurulmuş, Hanefi, Hambeli, Maliki, Şafi mezhepleri ve Şia alanında öğretim yapmakta, 100 kadar yabancı öğrencisi bulunmakta. Bu yıl da Amerika, Avrupa ve Hindistan’dan öğrenci kabul edecektir.

İran’da Yeni Uyuşturucu Türü: MPS

İran Uyuşturucuyla Mücadele Merkezi Genel Sekreter Yardımcısı Serdar Ali Moeyyedi, 01.08.2017 günü Mehr haber ajansına yaptığı açıklamada, İran’da anaokulundan üniversiteye kadar her kesimden uyuşturucu bağımlısının bulunduğunu, son zamanlara MPS adıyla yeni bir uyuşturucu türünün İran’da yaygınlık kazandığını dile getirdi. MPS uyuşturucu maddesi diğerlerine göre taşıması ve kullanımı daha kolay bir uyuşturucu türüdür.

İran’ın ISNA ve Irak’ın NINA Haber Ajansları Anlaştılar

İran’ın önde gelen haber ajanslarından ISNA Iranian Students' News Agency, Irak’ın ulusal haber ajansı National Iraqi News Agency-NINA ile iki haber ajansı arasında İran ve Irak’ın kanunlarına uygun olarak bilgi alışverişini ve haber üretimini güçlendirmek amacıyla iş birliği anlaşması yapıldı. 9 maddeden oluşan ve İngilizce, Arapça ve Farsça olarak hazırlanan bu anlaşma metni 01 Ağustos 2017 günü Bağdat’ta imzalandı. İmza törenine ISNA’nın genel müdürü Ali Muttaqiyan ve Irak Gazeteciler Encümeni Genel Sekreteri ve Arap Dünyası Gazeteciler Birliği Başkanı Mu’eyyed El-Lami katıldılar.

Dünya Medyası 5 Ağustos’ta İran’da

5 Ağustos 2017 Cumartesi günü İran’ın 12. Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin göreve başlama törenini 29 ülkeden 131 basın mensubu izleyecek.

İran’da mukim Avusturya, İspanya, Avustralya, Afganistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika, İngiltere, İtalya, Azerbaycan, Almanya, Türkiye, Çin, Rusya, Japonya, Suriye, İsveç, Irak, Fransa, Filistin, Katar, Kuzey Kore, Kuveyt, Lübnan gibi ülkelere ait haber ajanslarının 108 muhabiri, 36 TV grubu, 17 haber ajansı, bir radyo kanalı, 5 yazılı basın, bir internet haber ajansı, 6 uluslararası foto ajansı da bu töreni haberini ve görselini dünyaya ile paylaşacaklar.

Ayrıca İran’da mukim olmayan 11 yabancı medya temsilcisi ve Amerika, İngiltere, İtalya, Almanya, Bulgaristan, Pakistan, Kuzey Kore, Lübnan ve Moldavya gibi ülkelerden 23 kişi, 4 TV grubu, bir haber ajansı, 6 yayıncı da bu törenin konuklarındadır.

Buna ilave olarak AFP, AP, UPI, Bloomberg, Tima, Ansa, Shin Hava, Anadolu Haber Ajansı gibi haber ajanslar; Times, Independent, Financial Times gibi gazeteler, el-Cezire, el-Monar, CNN, NBC, ZDF, ARD, CBS, CCTV gibi dünyanın önde gelen yayın kuruluşları da bu törenin şahitleri olacaklar.

Lek Dili 30 Bin Kelimeli Dil

İran’ın somut olmayan kültürel varlıklar komitesi, hafta içinde yaptığı toplantısında Loristan eyaletinde konuşulan Lek dilini, 30 bin kelimeli en eski dillerden biri olarak duyurdu. Bugünkü Lek dilinde birçok kelime, deyim ve ıstılah Aveste dilindeki bozulmamış ilk haliyle kullanılmaktadır. Genelde şiir, atasözü, temsil, destan ve aruz kalıplarına uygun kelimelerden oluşan ve manzum bir dil olan Lek dilinde çoğunlukla10 heceli, bazen de 8 veya 12 heceli şiir örnekleriyle de karşılaşmak mümkündür.

İran’da Antibiyotik Kullanımı Avrupa’nın 5 Katı

Şehid Behişti Tıp Bilimleri Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Muhammed Sistani, yapılan araştırmaların her ülkenin antibiyotik kullanın dozunun farklı olduğunu ortaya koyduğunu ve İran’da reçetesiz antibiyotik kullanımın tehlikeli boyutlara ulaştığını açıklamaktadır. Avrupa’da antibiyotik kullanım dozu 20 DDD’den 15’e düşerek azalırken İran’da kullanım dozu 102 ila 103 DDD’ye ulaşarak Avrupa’ya göre 5 kat artış göstermiştir.

Sık sık ilaç yetersizliği ile ilgili haberlerin yer aldığı İran’da Doç. Dr. Muhammed Sistani, bu artışı önlemek için reçetesiz antibiyotik satışının engellenmesinin ve bilinçli ilaç kullanım kültürünün geliştirilmesinin gerektiğini dile getirmektedir.

2017 Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatları Tahran’da Düzenlendi

İran’ın ev sahipliğinde 29 Temmuz Cumartesi günü Burc-e Milat’ta yapılan açılış töreni ile Uluslararası Bilgisayar Olimpiyatları’nın startı verildi.  Olimpiyat sözcüsü Hamit Rıza Azameti, fars haber ajansına verdiği röportajda ev sahipliği yaptıkları olimpiyatlara 82 ülkeden 300’den fazla yarışmacının katıldığını belirtti. Bu organizasyonda İran takımı Japonya, Çin ve Rusya’nın ardından 1 altın ve 3 gümüş madalya ile dördüncü oldu.