Haftalık Basın Özeti 8-14 Aralık 2018

Haftalık Basın Özeti 8-14 Aralık 2018
17-23 Azer 1397
Yazı boyutunu buradan ayarlayabilirsiniz

Üç Eyalet Valisi Değişti

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin başkanlığında 12 Aralık Çarşamba günü toplanan Bakanlar Kurulunda Tahran, Elburz ve Simnan eyaletlerinin yeni valileri atandı. Enuşirvan Muhsini Bendpey Tahran’ın, Azizullah Şahbazi Elburz’un, Ali Rıza Aşinager ise Simnan’ın yeni valisi oldu.

“Emeklilerin İstihdam Edilmesini Yasaklayan Kanunun Düzeltilmesi Kanunu” gereğince bugüne kadar 14 vali görevden alındı.

Çabahar Saldırısıyla İlgili 10 Gözaltı

Sistan ve Beluçistan eyaletinin liman kenti Çabahar’da 6 Aralık Perşembe günü bomba yüklü araç ile emniyet müdürlüğüne saldırı düzenlenmiş ve saldırıda 2 polis hayatını kaybederken yaklaşık 40 kişi de yaralanmıştı. İran Emniyet Teşkilatı (NACA) Genel Müdürü Hüseyin Eşteri, 9 Aralık Pazar günü yaptığı konuşmada saldırıyla bağlantılı olarak 10 kişinin gözaltına alındığını söyledi.

Meşhed Milletvekilinden Meclise Ağır İtham

Aşırı sağ siyasi oluşumlardan olan İslam Devrimi Direniş Cephesi üyelerinden Meşhed Milletvekili Kerimi Kuddusi 8 Aralık Cumartesi günü sosyal medya hesabından Meclis’teki milletvekillerinin %50’sinin rejimi yıkma peşinde olduğu suçlamasında bulundu. 2009 seçimlerinden sonra çıkan gösterilerin sorumlularının ve Yeşil Hareketinin liderlerinin de (Mir Hüseyin Musevi ve Mehdi Kerrubi gibi) rejimi yıkmaya çalıştıklarını iddia eden Kuddusi, mevcut meclisin %50’sinin hâlâ bu isimleri destekleyerek rejimi yıkma peşinde olduklarını ileri sürdü.

Yasama, Yürütme ve Yargı Erkleri Görüştü

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, Yargı Başkanı Sadık Laricani ve Meclis Başkanı Ali Laricani ile 11 Aralık Salı günü bir araya geldi. Görüşmede ekonomik, siyasi ve bölgesel meselelerin ele alındığını belirten Ruhani, Devrim Rehberi Ali Hamenei’nin gelecek yılın bütçe tasarısı hakkındaki görüşlerinin incelendiğini ve bu görüşlere dayanarak bütçede düzeltmeler yapılabileceğini söyledi. Ruhani ayrıca, istihdam sürecini korumaya çalışacaklarını da ifade etti.

Ruhani’den FATF Açıklaması

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, 10 Aralık Pazartesi günü, ülkede uzun bir süredir tartışma konusu olan ve hâlâ gündemden düşmeyen İran’ın FATF (Mali Eylem Çalışma Grubu) üyeliğini öngören tasarıyla ilgili olarak söz konusu tasarının onaylanmadığı taktirde yabancı bankalarla iş birliği yapılmayacağına işaret ederek, “Bu bankalarla iş birliği yapılmazsa İran’ın dış ticaret ve finansal ilişkileri dövizciler vasıtasıyla yapılacak ve %20 daha pahalı olacaktır.” dedi.

Muhammed Necefi’ye 13 Yıl Hapis Cezası

2017 yılının sonlarında ülkede çıkan gösterilerde tutuklanan Avukat Muhammed Necefi, “düşman bir ülkeye istihbarat sağlamak, Devrim Rehberi Ali Hamenei’ye hakaret ve protestocuları desteklemek” suçlarından 13 yıl hapse mahkûm edildi. İnsan Hakları Gözlemciler Kurumu ise son raporunda, Muhammed Necefi’nin, tutuklu bulunan Vahid Haydari’nin ölümünü ifşa ettiği ve işkence belirtilerini raporladığı için bir misilleme olarak gözaltına alındığını belirtmişti.

“40-50 Füze Denemesi Yapıyoruz”

Devrim Muhafızları Ordusu Hava-Uzay Kuvvetleri Komutanı Emir Ali Hacızade, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun, Tahran’ın Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) yasağını ihlal eden orta menzilli balistik bir füze denemesi yaptığı yönündeki iddialarına yanıt verdi. İran hakkında ortaya atılan balistik füze denemesi iddialarını doğrulayan Hacızade, “Yılda 40-50 füze denemesi yapıyoruz.” dedi.

Huzistan’da Protestolar Dinmiyor

Huzistan eyaletinin Ahvaz şehrinde 10 Kasım Cumartesi günü başlayan İran Ulusal Çelik Sanayi Grubu işçilerinin protesto gösterileri bu hafta da devam etti. Taleplerinin karşılanmaması ve birikmiş maaşlarının ödenmemesi nedeniyle bir aydan fazla süredir protesto gösterilerini bu kez kefen giyerek sürdürüyorlar. İşçiler bu kez 10 Aralık Pazartesi günü Devrim Rehberi Ali Hamenei’nin Huzistan Temsilcisi Muhammed Ali Musevi Cezayiri’nin ofisinin önünde toplandılar. Abadan Belediyesinin temizlik işçileri ve çöpçüleri ise maaşlarını alamadıkları için bazı bölgelerde çöpleri toplamayarak grev yaptılar. Aynı gün Arya Steele Alvand Demir Çelik Fabrikası işçileri de altı aydır maaşlarını alamadıkları için Endimeşk Kaymakamlığı önünde protesto gösterisinde bulundular. Kaymakamlık yetkililerinin işçilere taleplerinin karşılanacağı sözünü vermesi üzerine gösteriler sona erdi.

Açlık Grevinde Olan Siyasi Tutuklu Hayatını Kaybetti

Kum Lengrud Hapishanesi yetkilileri, ağustos ayında “Devrim Rehberliğine hakaret ve rejim aleyhinde propaganda yapmak” suçlamasıyla Kum’da gözaltına alınan Vahid Sayyadi Nasıriî’nin hayatını kaybettiği bildirildi. Yaklaşık iki ay önce yeniden adil bir şekilde yargılanma ve hüküm giydiği taktirde cezasını Tahran’daki Evin veya Kereç’teki Goherdeşt Hapishanesinde çekmek için açlık grevine başlayan Nasıri, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Nasıri, mahkumların suçlarının ayrılığı ilkesine riayet edilmesini talep etmişti. Aile Nasıri’nin cezaevinde öldüğünü Kum Savcısı Mehdi Kahe ise Nasıri’nin kaldırıldığı hastanede karaciğer yetmezliği nedeniyle öldüğünü iddia etmektedirler.

Vaizi Türkiye’ye Geldi

İran Cumhurbaşkanlığı Bürosu Müdürü Mahmut Vaizi Türk yetkililerle görüşmek için siyasi ve ekonomik bir heyet başkanlığında 13 Aralık Perşembe günü Ankara’ya geldi. Vaizi ziyaret esnasında İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin iki ülke Cumhurbaşkanları ve Ortak Bakanlar Toplantısına katılım hazırlıklarını görüştü. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’la da bir araya gelen Vaizi, iki ülke arasında dört dönem Yüksek Stratejik İş Birliği oturumu düzenlendiğini ve gelecek günlerde beşinci oturumun düzenleneceğini belirtti. Komşularla iş birliği ve ilişkileri çok yönlü geliştirmenin İran için stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çeken Vaizi, iki ülke cumhurbaşkanlarının ticaret ve ekonomik ilişkilerde 30 milyar dolar hedef koyduklarını hatırlattı ve bunu başarmak için çok çaba sarf etmeleri gerektiğini söyledi.

Türkiye, Azerbaycan, Rusya ve İran’dan Dörtlü İş Birliği

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan Türkiye, Azerbaycan, Rusya ve İran’ın bilgi teknolojileri alanında faaliyet gösteren kamu ve özel sektör kurumlarının daha yakın çalışma imkanlarını kolaylaştırmak ve onlara fırsat sağlamak için ortak bir girişim kurma kararı aldıklarını açıkladı. Toplantıda Bakan Turhan ve Azerbaycanlı Bakan Guluzade’nin yanı sıra Rusya Dijital Kalkınma, İletişim ve Kitle İletişim Araçları Bakanı Konstantin Noskov ile İran İletişim ve Enformasyon Teknolojileri Bakanı Shahzad Gui Aryoubi de yer aldı.

Mass İran’ı AB’ye Uyguladığı Baskıdan Dolayı Tehdit Etti

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas İran’ın dış politika anlayışını endişeyle karşıladığını belirtti. Maas, “İran ile Suriye’de yaptıkları, balistik füzelerle ilgili ve AB’nin güvenliğini ilgilendiren meselelerle konuşmamız gerekiyor ve bu İran ile aramızda hiç hoş bir tartışma olmayacak çünkü biz orada gelişen olaylarla ilgili hem fikir değiliz ve kabul etmiyoruz” dedi. Maas ayrıca İran anlaşmaya uyduğu sürece AB anlaşmaya uyacak, dedi.

Hook: İranlı Makamların Yakınlarının İkamet Konusu İnceleniyor

ABD Dışişleri Bakanlığı İran Eylem Grubu Direktörü Brian Hook’un İranlı makamların akrabalarının ABD oturma izinleri konusunun soruşturma aşamasında olduğunu bildirdi. Brian Hook Twittter’da yayımladığı video mesajda şimdiye dek bu konuyla alakalı 5000 sorunun Dışişleri Bakanlığı’nın USA Dar Farsi sitesine yollandığını ve gönderilen birçok soruda ABD’nin neden İranlı makamların akrabalarını sınır dışı etmediğinin bilinmek istendiğini vurguladı. Hook bu durumla ilgili olarak “Söz konusu durum İran rejiminin başka bir ikiyüzlülüğünü gösteriyor. Rejim makamları bir yandan ABD’ye ölüm sloganları atarken bir yandan da ailelerini bu ülkede yaşaması ve eğitim alması için gönderiyorlar. Bunun için ise İran halkının kaynaklarından istifade ediyorlar” ifadelerini kullandı. ABD İranlı makamların ülkede yaşayan akrabalarının ikamet izinlerinin iptalini son haftadır gündemine almış durumda.

Netenyahu: İsrail’in Varlığı Tehlikeye Düşerse İran’a Saldırırız

İsrail Başbakanaı Benyamin Netanyahu İsrail’in varlığının tehlikeye düşmesinin kırmızı çizgileri olduğunu ve bu durumda hükümetinin İran içlerine saldırı düzenleyeceğini açıkladı. Netenyahu “Ülkemizi Yahudi devletinin yok olması çağrısında bulunan İran rejimine karşı korumak için her şeyi yapacağız” sözlerini kullandı. İsrail Başbakanı ayrıca İsrail’in Suriye içerisindeki İran güçlerine karşı düzenlediği operasyonlara gönderme yaparak “İsrail, İran güçleri ile doğrudan çatışmaya girmiş tek ülkedir. İran, İsrail’in varlığına yönelik en büyük tehdittir” ifadelerini sarf etti.

İran’da Yoksulluk Sınırında Artış

İran Meclis Araştırmalar Merkezi’nin verilerine göre, yaz döneminde İran’ın farklı bölgelerindeki yoksulluk oranı bir önceki yaz dönemine göre yaklaşık %25 artış göstermiştir.

İran Sahada Yalnız Kaldı

Çin Ulusal Petrol Şirketi (CNPC) İran’daki Güney Pars doğalgaz sahasındaki yatırımlarını askıya aldı. Üç Çinli kamu petrol şirketi yöneticisinin verdiği bilgiye göre, yatırımların durdurulması kararı ABD’nin baskısı ve Pekin ile Washington’un yürüttüğü ticaret müzakereleri sırasında iki ülke arasındaki gerilimi artırmamak için alınmıştır.

Ambargo İran’ı Vurdu 80 Bin Proje Yarım Kaldı

İran İçişleri Bakan Yardımcısı Mehdi Cemalinejad, İran’da 80 binden fazla projenin yarım kaldığını ve bunların tamamlanması için özel sektöre devredilmesi gerektiğini söyledi. Projeleri hayata geçirmek için büyük miktarda yatırıma ihtiyaç olduğunu belirten Cemalinejad, özel sektörün devlet şirketlerine göre daha başarılı olduğunu ve devletin elinde bulunan projelerin özel sektöre devredilmesi halinde ilerleme kaydedilebileceğini ifade etti.

Hollanda’da Farsça El Yazmaları Atölyesi Düzenlendi

13 Aralık Perşembe günü Hollanda’da bulunan Leiden Üniversitesi’nde İran Büyükelçiliği’nin desteğiyle İran kütüphanelerindeki felsefe üzerine yazılmış el yazması nüshaların tanıtıldığı uzmanlık atölyesi düzenlendi. Hollanda’nın 450 yıllık bir geçmişe sahip bu en eski üniversitesinin Farsça Araştırmalar Bölümüyle ortaklaşa düzenlenen programda, Yazılı Miras Araştırma Merkezi Başkanı Ekber İrani ve Tahran Üniversitesi Kütüphanesi El Yazma Nüshalar Bölümü Müdürü Susen Asili; Cabir bin Hayyan, Farabi, İbn Sina, Molla Sadra, İbn Rüşd, Kendî, Razi ve diğer İslam filozoflarına ait Farsça ve Arapça en eski el yazma eserlere dair iki inceleme raporu sundular. Atölyeye Leiden Üniversitesi öğretim üyelerinden Prof. Vitkam, Dr. Van Den Berg’in yanı sıra Ortadoğu ve İran araştırmaları, İslam felsefesi ve Fars dili alanlarından doktora öğrencileri katıldılar.

ABD Temsilciler Meclisi’nin Bahailer Konusunda İran’ı Kınama Kararı

ABD Temsilciler Meclisi 12 Aralık Çarşamba günü İran’da “Bahai Azınlığa Karşı Sistematik Zulüm” ve İslam Cumhuriyeti Devleti Tarafından İnsan Hakları Uluslararası Konvansiyonuna Yönelik Sürekli İhlaller” adı altında iki kararname çıkardı. Mecliste oybirliği ile kabul edilen kararnamelerde ABD Başkanı ve Dışişleri Bakanının, diğer milletler ile birlikte İran hükûmeti tarafından insan haklarına yönelik yapılan ihlallerin ivedilikle kınanması ve dini inanışlarından dolayı hapishanelerde bulunan mahkumların bir an önce serbest bırakılmasına dair talepleri dile getirildi. Bahaî toplumu mensuplarının haklarına karşı ihlalleri kınayan kararname metninde Bahailere yönelik keyfi tutuklamalar, iş hayatına girmelerinin engellenmesi, mezar ve kutsal mekanlarının tahrip edilmesi gibi insan haklarını ihlal eden uygulamalar kınandı. Kararnameyi meclisin onayına sunan Cumhuriyetçi Parti temsilcilerinden Ileana Ros-Lehtinen, Temsilciler Meclisinde yaptığı konuşmada Bahailer başta olmak üzere tüm kesimlere karşı işlenen insan hakları ihlallerinden dolayı İran’a yönelik ambargo politikasının sürdürülmesi ve bu ihlallere neden olan kişilerin ABD hükûmeti tarafından takip altına alınması gerektiğine yönelik ifadeler kullandı.

İran Japonya ile Kültürel İlişkilerini Geliştiriyor

İran’ın Japonya Büyükelçisi Murtaza Rahmani Movahed, Japonya Dışişleri Bakanlığı Kültürel İlişkiler Başkanı Manabu Miyagawa ile yaptığı görüşmenin ardından kültürel ilişkilerin diğer alanlardaki İran-Japonya ilişkileri için önemli olduğunu söyledi. Büyükelçi turizm başta olmak üzere Japonya ile İran arasındaki kültürel ilişkilerin geliştirilmesinin başlıca önceliklerinden biri olduğunu söyledi. İran-Japonya diplomatik ilişkilerinin başlamasının 90. yılına değinen büyükelçi Japonya-İran arasındaki kültürel ilişkilerin 2019 yılında daha verimli olacağını ifade etti. Miyagawa Japonya’nın İran’ın Tokyo Büyükelçiliği aracılığıyla ilişkileri geliştirme konusunda istekli olduğunu belirtti. Aynı zamanda toplantıda hazır bulunan İran Kültür Ataşesi Hüseyin Divsalar İran ile Japonya arasında eskilere dayanan kültürel ilişkilerden bahsetti.

İran ve İtalya TV ve Radyo Alanında İş Birliğini Genişletiyor

İran ve İtalya devlet televizyonu temsilcileri başta televizyon ve radyo olmak üzere medya iş birliği için görüşmelerde bulundular. İran’ın İtalya büyükelçisi Hamid Bayat, İtalyan Devlet Televizyonunun yeni başkanı Marcello Foa yaptığı görüşmede iki ülke arasındaki medya ilişkilerinin genişletilmesi çağrısında bulundu. Medyanın günümüz küresel gelişmelerini yansıtmadaki rolüne değinen ve farklı bakış açılarının önemine işaret eden Bayat, İran’ın medya ilişkilerini genişletme konusunda hazır olduğunu ve haber, eğitim ve teknoloji konusunda daha çok TV ve radyo yayınının yapılması gerekliliğini söyledi. Foa, TV ve radyonun toplumun her kesiminin sesinin duyulmasını sağladığını ve İtalya’nın İran’ın uluslararası gelişmelerdeki rolünü yansıtabileceğini dile getirdi. Foa, İran devlet kanalıyla iş birliğini memnuniyetle karşıladığını fakat öncelikle bazı düzenlemelerin yapılması gerektiğini söyledi.

İrlanda, İran ile Sağlık Alanında İş Birliği Yapmak İstiyor

İrlanda Meclis Başkanı ABD’nin İran’a olan yaptırımlarından sonra gündemlerinde İran ile sağlık sektörü ve ilaç endüstrisi konularında iş birliği yapmaya hazırlandıklarını söyledi. Denis O’Donovan İran ve İrlanda Dostluk Meclisi Başkanı Mustafa Kavakebian ile yaptığı toplantıda iki ülkenin sayısız konuda ticaret olanakları olduğunu dile getirdi. O’Donovan ülkesinin yenilenebilir enerji kaynakları, gıda üretimi ve mandıra ürünleri alanlarında İran ile iş birliği yapmak istediğini belirtti. O’Donovan İran ve İrlanda’nın bazı bölgesel ve uluslararası sorunlarda benzer tutuma sahip olduğunu belirterek sözlerine devam etti ve iki ülkenin ilişkilerinin iyi ve sürdürülebilir olduğunu söyledi.

Mutlak Yoksulluk Artıyor

İran meclis araştırma komisyonu 2018’in ilk altı ayı tahmini yoksulluk sınırı raporunda İran’da yoksulluğun ciddi bir şekilde arttığı, destek politikalarının uygulanması ve koordineli uygulamaların yapılması vurgulanmıştır.

Raporda dikkat çeken bazı başlıklar şu şekildedir:

· 2018 Haziran-Ağustos aralığında İranlı ailelerin 2018 bahar aylarına nazaran satın alma gücünün sabit kaldığı görülmektedir.

· Tahran’da dört kişilik bir hane için mutlak yoksulluk sınırı 300 bin tümen artmıştır.

· İran Çalışma ve Sosyal Refah Bakanlığının sorumluluğunda olan destek paketlerinin dağıtılması ve ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesi ciddi önem arz etmektedir.

Gıda fiyatlarındaki anormal artış mutlak yoksulluk sınırının artmasına neden olan diğer faktörlerden olduğu bu raporda belirtilmektedir. Tahran’da aylık mutlak yoksulluk sınırının dört kişilik hane halkı için 2016 yılında yaklaşık 2 milyon 76 bin tümen olduğu fakat 2018 Haziran-Ağustos aralığında ise bu rakamın 3 milyon tümene ulaştığı tahmin edilmektedir.

Tahran’dan sonra nüfusu 1 milyonun üzerinde bulunan 8 büyükşehirde ise dört kişilik bir aile için mutlak yoksulluk sınırının 2018 yaz aylarında yaklaşık 1 milyon 800 bin tümen olduğu görülmektedir. Tahran ve bu sekiz büyükşehirde 2018 Haziran-Ağustos döneminde yoksulluk sınırı yaklaşık 300 bin tümen artmıştır.

İran Sağlık Bakanlığı Kadın ve Doğum Daire Başkanı Muhammed Heydari, fakirliğin doğum oranlarına da olumsuz yansıdığını belirterek şöyle devam etti: “İran’da annelerin yetersiz beslenmesi sonucu her yıl 10 binden fazla bebek ölü doğmuştur.” Muhammed Heydari, ölü doğumun en fazla Sistan ve Beluçistan, Hürmüzgan, Kirmanşah ve Kirman eyaletlerinde yaşandığını söyledi.

Selçuk Üniversitesinde “10. Türkiye-İran Tarihi ve Kültürel İlişkileri” Sempozyumu

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Müsteşarlığı ve Selçuk Üniversitesi iş birliğiyle, 12-14 Aralık tarihlerinde “10. Türkiye-İran Tarihi ve Kültürel İlişkileri” sempozyumu gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, İran ile Türkiye dünyanın ve bölgenin vazgeçilmez ağırlıklı ülkelerinden ve devletlerindendir. Ne tarafından bakarsanız bakın, tarihe çok derin hatlarla bağlı iki devletten ve milletten söz ediyoruz. Türkiye açısından İran tarihi derinlik göz önünde bulundurulduğunda ne Yunanistan ne Rusya ne Ukrayna ne de diğer komşular hiçbiri daha öteye gitmiyor. Türk ve İran bağlantısı yıllar içerisinde sadece siyasi zincirden ibaret değildir. İki milletin bağlantılarında elbette kültürün, edebiyatın ve fikir şahsiyetlerinin de bu sağlam bağ içerisinde çok büyük rolleri olmuştur” şeklinde konuştu.

Türkiye İran arasındaki ilişkilerin pekiştirilmesi gerektiğinin altını çizen İran İslam Cumhuriyeti Kültür Müsteşarı Mahmut Sıtkızade de “10. Türkiye-İran Tarihi ve Kültürel İlişkileri Sempozyumu gibi sempozyumların ülkelerin gerçek yüzünü tanımaya neden olur. Gençlerimizin, bu sempozyumları takip ederek iki ülkenin gerçek yüzünü okuyup öğrenmeleri gerekiyor. Umarım, bu sempozyum başarılı olur. 20 sene boyunca sempozyumu yürüten ve emeği geçen tüm arkadaşlara teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs ise, “Etrafınıza şöyle bir göz gezdirdiğinizde gerçekten coğrafyamızda tarihi kökleri, kurdukları medeniyet ve kültür itibariyle Türkiye’nin yani Osmanlı Devleti’nin tarihi mirasçısı olan Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve kendisi de bir zamanlar bugünkünden çok daha büyük bir devlet olan İran Devletinin 21. yüzyılın başında bulundukları siyasi yapı itibariyle, çok farklı bir manzara arz ettiklerini ifade etmek gerekir. Ön yargılardan ve zihnimize dayatılan kalıplardan çıkıp Türkiye ve İran’ı başka gözle görmeliyiz. Bu toplumların dinamiklerini, sosyal gerçekleri, tarihi, kültürel manevi değerlerini, öğrenmeyi ve geniş kültürel ilişkileri döndürmeyi mutlaka gerçekleştirmek durumundayız. Bunun için en önemli görev kültür insanlarına düşüyor. Her iki ülkede de çok ciddi kültürel potansiyellerimiz var” diye konuştu.

Sempozyum açılışının ardından Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığının “Belgelerle Türk- İran ilişkileri” sergisinin açılışı yapıldı. Sempozyuma Türkiye’den ve İran’dan katılan 37 bilim insanı, 10 oturumda geçmişten bugüne Türk-İran ilişkileri hakkında değerlendirmeler yaptı. Sempozyuma, Selçuk Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Okka, Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, İran İslam Cumhuriyeti Kültür Müsteşarı Mahmut Sıtkızade, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.