İran’da Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cinayetten Tutuklandı

İran’da Eski Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cinayetten Tutuklandı
Yazı boyutunu buradan ayarlayabilirsiniz

Uzun dönem Bilim Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Cumhurbaşkanı Yardımcılığı gibi üst düzey görevlerde bulunmuş Reformistlerin önde gelen isimlerinden Muhammed Ali Necefi, 28 Mayıs Salı günü ikinci eşi Mitra Ostad’ı silahla öldürme suçlamasıyla tutuklandı.

Necefi’nin yaklaşık bir yıl önce Tahran Belediye Başkanlığı görevinden istifa etmesinin söz konusu kadınla olan ilişkisiyle bağlantılı olduğu iddiaları cinayetle ilgili tartışmaları alevlendirdi.

19 Mayıs 2017’de yapılan seçimlerde Tahran’da beşinci dönem İl Belediye Meclisi (İBM) tamamen Ilımlı-Reformist İttifakı’nın eline geçmişti. Buna rağmen Muhafazakârların dışarıdan yaptığı baskılarla İBM uzun süre Belediye Başkanını seçememişti. İBM nihayetinde tüm müdahalelere rağmen 10 Ağustos’ta Necefi’yi Tahran Belediye Başkanı olarak seçmişti. Ancak göreve yeni başlayan Necefi bir önceki dönem Belediye Başkanı olan ve on iki yıl bu görevi yürüten Muhafazakâr Muhammed Bâkır Kalibaf dönemi ile ilgili iddia ettiği yolsuzlukları kamuoyuyla paylaşmaya başlayınca Muhafazakârların sert tepkisiyle karşılaşmıştı. Tam da bu sırada evli olan Necefi’nin genç bir kadınla özel fotoğrafları sosyal medyaya sızmaya başlamıştı. Necefi söz konusu kadının ikinci eşi olduğunu söylese de kendisine yönelik siyasi baskıların yanı sıra özel hayatı ile ilgili tartışmaların da artmasıyla 13 Mart 2018’de sağlık sorunlarını gerekçe göstererek görevinden istifa etmişti.

Bu gelişmelerle beraber Salı günü yaşanan cinayetle yeniden hararetlenen diğer bir tartışma ise “perestû” kadınlar konusu oldu. Daha çok Reformistler tarafından öne sürülen iddialara göre İran istihbarat kurumları görevli kadınların bazı üst düzey yetkililer de dâhil olmak üzere önde gelen siyasi muhaliflerle yakınlaşmasını sağlayarak onlara kumpas kurmaktadır. Bu bağlamda ileri sürülen iddialarda söz konusu kadınlar için istihbarat kurumlarında Farsçada kadın ismi olan ve kırlangıç anlamına gelen “perestû” adı kullanılmaktadır.

Bazı reformist çevreler tarafından Necefi’nin de böyle bir kumpasın mağduru olduğu iddiası ileri sürülmektedir. Ayrıca söz konusu iddialar sadece Necefi ile sınırlı değildir. Zamanında Reformist ve Ilımlı hükûmetlerin eski bakanlarından Ataullah Muhacirani, Ali Cenneti ve hatta Ahmedinejad dönemindeki bazı isimlerin de benzer sebeplerden dolayı görevi bırakmak zorunda kaldığı söylentileri gündeme gelmişti.

Bu gelişmeler bağlamında Tahran Belediye Başkanı seçildiği zaman Reformistler tarafından bir sonraki cumhurbaşkanlığı seçimlerinde güçlü bir aday olabileceği düşünülen Necefi’nin siyasi kariyeri ile birlikte özel hayatı açısından da bu kadar keskin ve derin bir düşüş yaşamasının Reformist kanadı infiale uğrattığı görülmektedir. Muhafazakâr çevreler sözü geçen iddiaları reddederek bunu siyasi mağlubiyeti mağduriyete çevirme çabası olarak değerlendirse de bu değerlendirmeler devletin istihbarat kurumlarının faaliyetleriyle ilgili tartışmaların önüne geçemedi. Diğer taraftan yaşanan son olay bu tartışmaların yanı sıra siyasette ahlak, özel yaşam ve kadın hakları gibi çeşitli konuları da basın ve sosyal medyada yeniden gündeme getirdi. Yargı ve diğer ilgili kurum ve yetkililerin bu konularla ilgili kamuoyuna yönelik ikna edici adımlar atmamış olması ise bu tartışmaların önümüzdeki süreçte de devam edeceğini göstermektedir.