Koronavirüs Salgını ve İran’daki Son Gelişmeler

Koronavirüs Salgını ve İran’daki Son Gelişmeler
Yazı boyutunu buradan ayarlayabilirsiniz

Orta Çin kenti Wuhan’da bir balıkçı pazarında ortaya çıkan koronavirüs, tüm dünyaya yayıldı; Çin’de en az 300 kişi öldü ve yaklaşık 21 bin kişi enfekte olurken tespit edilen vaka sayısı 17 bini geçti. En az 27 ülkeye sıçrayan bu yeni salgın hastalık ilk kez Çin dışında can aldı. Filipinler’de koronavirüs teşhisi konulan bir hasta hayatını kaybetti.

İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanlığı Halkla İlişkiler Bölümü Başkanı Kianoush Jahanpour, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile iş birliği içinde yeni koronavirüs tespit kitlerinin İran'a gönderildiğini duyurdu. Koronavirüsü teşhis etmenin üç aşaması olduğunu belirten Jahanpour, son aşamanın yeni koronavirüs için olduğunu da sözlerine ekledi. Koronavirüs enfeksiyonundan şüphelenilen herhangi bir kişinin başlangıçta standart bir polimeraz zincir reaksiyonuna (PCR) tabi tutulduğunu, daha sonra test pozitifse hasta üzerinde koronavirüs testinin yapıldığını belirtti.

İran’da Koronavirüs Şüphesi

Ülkede koronavirüs olduğundan şüphelenilen vakaların olduğuna dair iddia ve spekülasyonların yayılmaya başlaması üzerine 26 Ocak’ta, İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıkların Tedavisi Bölümü Başkanı Hossein Erfani, bugüne kadar ülkede hiç koronavirüs enfeksiyonu vakası veya şüpheli bir vaka tespit edilmediğini duyurdu. Ayrıca Sağlık Bakanlığının tarama ekibi tarafından İmam Humeyni Havalimanı’nda Çin’den gelen tüm yolcuların vücut ısılarının dikkatle tarandığı, şüpheli olan yolcuların ayrıntılı testler için hastaneye sevk edildiğini belirtti. Erfani, tedbir amaçlı Çin ve Asya ülkelerinden İran’a seyahat eden yolcuların yiyeceklerinin de ülkeye alınmadığını da ifade etti.

Koronavirüsün Çin’den tüm dünyaya hızla yayılmaya başlamasıyla İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanlığı, hükûmetin Çin'den gelen tüm eğlence seyahatlerini yasaklaması ve iş seyahatlerini de kısıtlamasını isteyen bir açıklama yayımladı. Bunun üzerine İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakan Yardımcısı Alireza Raeisi IRNA'ya verdiği demeçte, "Yeni koronavirüsün, DSÖ tarafından küresel bir acil durum olarak ilan edildiği göz önüne alındığında ülkemiz, DSÖ'nün protokollerine dayanan diğer ülkelerle uyumlu önleyici tedbirler alacaktır." dedi.

İran Çin'deki 80 Vatandaşını Ülkeye Getirmek için Uçak Gönderdi

İran Sağlık ve Tıp Eğitimi Bakanı Saeed Namaki, ülkenin tüm hava ve deniz sınırlarında tarama ve gözetimin yapıldığını ve şimdiye kadar hiç koronavirüs vakası bildirilmediğini belirtti. Jahanpour, karantina ekipmanına sahip bir uçağın, Çin'in Wuhan kentinden çoğu öğrenci olan toplam 80 İranlıyı ülkeye geri getirmesi için gönderildiğini belirtti. Ülkeye dönen vatandaşların, sağlık ekibine sahip tam teşekküllü bir otelde 14 gün karantinaya alınacağını da ifade etti.