Kudüs Gücü’ne Ek Bütçe Ne Anlama Geliyor?

Kudüs Gücü’ne Ek Bütçe Ne Anlama Geliyor?
Yazı boyutunu buradan ayarlayabilirsiniz

İran Meclis Başkanı Ali Laricani, 7 Ocak 2020 tarihinde yaptığı açıklamada meclisin almış olduğu kararla İran Devrim Muhafızları Ordusuna (DMO) bağlı Kudüs Gücü’ne 200 milyon avro ek bütçe tahsis edileceğini duyurdu ve Devrim Rehberi Hamenei bu kararı çok geçmeden onayladı.

Bilindiği üzere ABD, İran’a karşı uyguladığı ambargoların şiddetini artırmak maksadıyla 8 Nisan 2019’da DMO’yu terör örgütü olarak ilan etmişti. İran meclisi karardan bir hafta sonra ABD’nin görev sahası İran’ı da kapsayan ve Orta Doğu’ya yönelik güvenlik politikalarını yürüten Merkez Komutanlığını (CENTCOM) ve emrindeki silahlı güçlerini terörist unsurlar olarak kabul eden kararı onaylamıştı. DMO Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin geçtiğimiz cuma günü ABD tarafından öldürülmesinin ardından İran meclisi, dün aldığı kararla CENTCOM’un yanı sıra ABD Savunma Bakanlığının ve Pentagon’a bağlı kurum ve şirketlerin de İran tarafından terör örgütü listesine alındığını beyan etmiş oldu. Kararda ayrıca ABD Savunma Bakanlığı ve bünyesindeki kurum veya kuruluşlarla askerî, istihbari, mali, teknik, eğitim veya lojistik açıdan her türlü iş birliği faaliyetine giren kurum veya kuruluşların terörist eylemler içerisinde bulunmakla suçlanacağı hükmü yer almaktadır.

Küdus Gücü’ne aktarılacak 200 milyon avro kaynağının İran Millî Kalkınma Fonundan temin edileceği belirtilmektedir. Millî Kalkınma Fonu, ekonomik gelişim ve sosyal yardımlara finansman sağlamak adına İran’da petrol ve doğal gaz satışından elde edilen gelirlerin belirli bir kısmının halka servet olarak aktarılması amacıyla kurulmuştur. Kalkınma Fonunun iç tüzüğünde belirtildiği üzere fona aktarılan para hiçbir surette fonun kuruluş amaçları dışında kullanılamaz. Tahran yönetiminin halkın refahı için harcanması beklenen 200 milyon avro tutarındaki parayı Devrim Muhafızları dış operasyonlar birimi olan Kudüs Gücü’ne aktarması, ABD karşısında İran’ın savunma alanında elinde bulundurduğu bütün kaynaklara ihtiyaç duyduğunu göstermektedir. Söz konusu adım ayrıca Hamenei’nin Süleymani’nin intikamının alınacağına yönelik söylemine paralel olarak İran’ın ileride Orta Doğu’daki ABD güçlerine karşı yürüteceği sınır dışı operasyonlara daha fazla kaynak sağlama çabası olarak da değerlendirilebilir. 200 milyon avronun Millî Kalkınma Fonundan aktarılması ise ülkenin önümüzdeki yıl güvenlik ve savunma odaklı bir strateji sürdürülebilmesi adına ekonomik kalkınma ve sosyal yardım politikalarından feragat edeceği anlamını taşımaktadır. Bu ise ekonomik sorunlarla mücadele eden, sosyal yardımlarla hayatını idame ettirmeye çalışan ve son olarak da Aralık 2019’daki gösterilerde sokağa çıkan İran’daki kalabalık yoksul halk kitlesinin söz konusu maddi destekten mahrum kalacağı şeklinde yorumlanabilir.