İki ülke arasındaki enerji, ekonomi ve sınır güvenliği konuları göz önüne alındığında, Çin'in Rusya'nın yanında durmaya ve Moskova'yı desteklemeye devam edeceği söylenebilir.
Küresel ve bölgesel düzeyde değişen jeopolitik ve jeoekonomik şartlar, düzenler ve dengeler de göz önüne alındığında Zengezur Koridoru inisiyatifinin gerçekleşmesi, geri döndürülemez ve alternatifsiz bir süreçtir.
AKK’nin ve müesses nizamın bu seçimde nasıl bir tavır takınacağını önceden kestiremiyor olmak, reformcuların seçim stratejisi kurgulamalarının önündeki en büyük engel durumundadır.
İran-Suudi Arabistan uzlaşısı, bölge barışı için olumlu bir adımdır. Ancak iki ülke arasındaki bölgesel rekabetin ve güven sorununun geride bırakılması şu an için mümkün değildir.
İbrahim Reisi tarafından ekonomiden sorumlu cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanan Muhsin Rızai, Reisi’nin ekonomi ekibi ile anlaşmazlık yaşadığı için çok kısa sürede Ekonomi Komisyonundan çıkartılmıştı.
Reisi’nin Latin Amerika ziyaretinin başlıca hedeflerinden biri, İran’ın bu ülkelerle olan ticari ilişkilerini siyasi ilişkiler düzeyine taşımaktır.
Zengezur Koridoru sadece Hazar Geçişli Uluslararası Doğu-Batı Orta Koridoru’nun değil, aynı zamanda Kuzey-Güney Koridoru’nun da bileşeni olarak değerlendirilebilir.
Kuş Tepe Su Kanalı'nı çevreleyen siyaset-güvenlik çatışmasının, Afganistan ile Orta Asya ülkeleri arasındaki iş birliğine dayalı altyapı girişimlerini önemli ölçüde tehlikeye atma potansiyeline sahip olduğu söylenebilir.
ABD-İran arasında son birkaç haftadır arka kanal diplomasisi işlediğine dair spekülasyonlar artmış ve Umman, geçici bir uzlaşıya aracılık etmek üzere öne çıkan ülke olmuştur.